مهدی وثوقنیا فارغ التحصیل کارشناسی رشته عکاسی از دانشگاه آزاد هنر و معماری تهران است. عکاسی را از سال ۱۳۶۷ از طریق کلاسهای آزاد انجمن سینمای جوانان فرا گرفت و از ابتدای شروع کارش در تجربه زیستن در دوران تغییرات اجتماعی ایران نگاهاش معطوف به عکاسی مستند شد. وی طی سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۲ جوایز زیادی در زمینه عکاسی مستند از چندین جشنواره از آن خود کرد. در سال ۱۳۸۱ نیز موفق شد عکاس برگزیده سال خانه عکاسان ایران در بخش دانشجویی شود.
او در نمایشگاه هاى متعددى در داخل و خارج از ایران شرکت داشته که حاصل آن تا حال ۱۱ نمایشگاه انفرادی و۵۰ نمایشگاه گروهی است که از مهمترین آن ها میتوان به انزلی، گالری راه ابریشم، تهران ۱۳۹۳. پامنار، گالری راه ابریشم، تهران ۱۳۹۴. پرلاشز، گالری مهروا، تهران،۱۳۸۹. مروری بر آثار، موزه هنرهای معاصر، اصفهان، ۱۳۸۷. اتاقهای ابدی، گالری مهر، قزوین، ۱۳۸۷. به روایت عکاسان ایران، گالری ملت، تهران ۱۳۹۲. صدای دیدن، گالری اسپیس، پاریس ۱۳۸۸. موج، ۵۳ هنرمند از ۲۲ کشور جهان، نمایشگاه خیابانی، دانمارک ۱۳۹۲. دومین جشنواره شش هفته با هنر ایرانی، تورنتو، گالری کوئین، کانادا ۱۳۹۱. ایران: شعر تصویر، دهمین سالگرد فستیوال عکاسی گسپسی، گسپسی،کانادا ۱۳۹۸. شهرنگاشت، فضای عمومی را از دریچهی لنز هنرمندان معاصر ایرانی، موزه SMoCA، اریزونا، آمریکا ۱۳۹۹ اشاره کرد.
عکسهای او در مجلات زیادی به چاپ رسیده و در کتاب عکاسی ایرانی حال حاضر، با گردآوری رز عیسی، انتشارات هاچنز آلمان، سال ۲۰۰۸ و ایران؛ سال۳۸، انتشارات تکس تول، فرانسه، سال ۲۰۱۷ حضور داشت. همچنین کتاب انزلی در نشر نظر، ۱۳۹۳، پامنار نشر بن گاه ، ۱۳۹۴ از دو مجموعه او به چاپ رسید.کتابهای کهریزک پنجره رو به حیات، به روایت بیست و هفت عکاس، نشر هفت رنگ، ۱۳۹۴ و صد سال عکاسی مناظر شهری در تهران، نشر علمی فرهنگی، ۱۳۹۹ نیز از تالیف های او در گردآوری عکس به حساب می آید.
او داور چندین جشنواره داخلی عکاسی و هنرگردان ۸ نمایشگاه از جمله خیابان ولیعصر، گالری راه ابریشم ۱۳۹۵، نگاه میدانی، گالری هیپتا ۱۳۹۷ و چشم اندازهای پیش رو، گالری راه ابریشم ۱۳۹۸ میباشد. تدریس در دانشکده هنرهای زیبا از سال ۱۳۹۷ و برگزاری بیش از ۴۰ کارگاه تخصصی در زمینه عکاسی مستند از سال ۱۳۸۵ تا حال در ایران در کارنامه او نیز به حساب میآید.