قدیمیترین تقویم شناختهشدهی مایاها در هرم گواتمالا کشف شد.
این تقویم در مجموعهای از اهرام با نقاشی دیواریهای موسوم به سان بارتولو کشف شد. این تقویم روی هرمی به نام لاس پینتوراس قرار داشت. تقویمی که به عقیدهی باستانشناسان نخستین تقویم شناختهشدهی مایاها است در مطالعهی جدیدی از Science Advances توسط دیوید استوارت، هدر هرست و همکارانشان اعلام شد.
قدمت نقاشی دیواریهای لاس پینتوراس به دورهی باستان متاخر (۴۰۰ قبل از میلاد تا ۲۰۰ پس از میلاد) بازمیگردد، زمانیکه نخستین جوامع مایا در آستانهی فروپاشی قرار داشتند. در میان متون هیروگلیف نقاشی دیواریهای لاس پینتوراس یک تاریخ به چشم میخورد: «۷ گوزن». این هیروگلیف اولین شاهد شناختهشدهی تقویم مایاها است. بسیاری از نقاشی دیواریهای لاس پینتوراس از بین رفته است، بنابراین مشخص نیست که این تاریخ با تاریخهای دیگر همراه بوده است یا به یک زمان معین اشاره میکند.
تقویم مایاها ۲۶۰ روز دارد و هر روز با دو عنصر مشخص میشود. عنصر اول یک شمار (عدد) از ۱ تا ۱۳ است که با هر روز از ۲۰ روز همراه میشود. این ۲۰ روز هر کدام نام و نشان گلیف مخصوص به خود را دارد که به حیوانات، عناصر و سایر جنبههای طبیعت اشاره میکند.
مثال: ۷ گوزن. ۷(شمار)، گوزن (نشان).
به گفته استوارت و هرست، تاریخ ۷ گوزن بسیار خاص است.
مطالعهی آنها نشان میدهد که در سراسر آمریکای جنوبی، روز هفتم همواره با گوزن همراه بوده است. کلمهی روز هفتم ناهواتل Mazatl (گوزن) است که با زودیاک چینی (گوزن) و Mixtec Cuaa (گوزن) مطابقت دارد. در میان سیستمهای نوشتاری متنوع در آمریکای باستان، گوزن برای روز هفتم مشترک است.
تنظیم خبر: الهه رمضانی مقدم
منبع: ARTnews