;
هفتاد سال پیش Moholy-Nagy گفته بود: «بیسواد فردا، کسی خواهد بود که عکاسی نداند!». Moholy-Nagy دانشمند، هنرمند مجارستانی، استاد مدرسه عالی معماری و هنرهای کاربردی درآلمان به نام Bauhaus، عکاس، نقاش، معمار و مجسمهساز بود. باهاوس از سال 1919 تا 1933 به پرورش هنرمندان پرداخته و نقش مهمی در برقراری پیوند میان طرح و فن ایفا کرده است. امروز آن «فردا»ست!
«هادیان» هنرمند به گفته Moholy-Nagy «سواد تصویری» دارد. آن را با سواد نوشتاری همراه و مجموعه حاضر را به ما عرضه کردهاست. بحر عمان کلام و تصویر پرداخته هادیان چندان ژرف و بیکران است که من برای نوشتن پیشگفتار به آن، روزها دست و پا میزدم و راه بهجایی نمیبردم. من که در سالهای نخستین تصویرگریام خواستم چنین اثری به وجود آورم، برای دستیابی به موضوعات آن نیازمند کمک دوستان و آشنایان بودم. مخصوصاً از صاحبان انتشارات، مجلات و روزنامههایی که با چنین کسانی آشنایی داشتند یاری خواستم. هدفم را عالی یافتند، بهبه و چهچه گفتند، اما کسی، هیچکس در این راه قدمی برنداشت و دستم را نگرفت! من ماندم و من ... اما هادیان که همت و حوصله و صبر و پشتکار را با هم دارد از پای ننشسته و نقش گروهی از شناختگان و ناشناختگان لایق و ماهر و استاد دیارمان را در گونههای کارشان با قلم و عدسی هنرمندانهاش، به سبک خود، بر صفحات کاغذ فرو ریخته و ثبت کرده و به ما عرضه داشته است.
کاری کرده تحسینبرانگیز! به دیدار این همه رفتن، پای سخن آنان نشستن، از کم و کیف زندگیشان آگاه شدن، محیط زیست و کار و شخصیت آنها را مورد مطالعه قرار دادن و بالاخره ... تصمیم نهایی را گرفتن و آن را به زبان تحریری و تصویری کشیدن و به ابدیت پیوند دادن ... انتخاب و جستن و یافتن و با زبانی سلیس و روان، بیمداهنه و مبالغه، صمیمی و بیتعارف درباره آنها نوشتن و از نقطه مناسبی به ثبت تصویرشان پرداختن ... گاهی خیلی نزدیک و گاهی خیلی دور و به اصطلاح با نگاه پرنده (Kuş Bakişi) به آنها نگریستن ... و بالاخره ... آنچه را در دست داشته به ما عرضه کردن! ... من این کار را نتوانستم ... من «هادی» مفرد بودم ... او «هادیان» جمع! میبایست بتواند!!!
در انتظار و به امید ارائه آثار و ابتکارات جالبتر، به یاری خدا
هادی شفائیه
استاد بازنشسته دانشگاه تهران، دانشگاه هنر و دانشگاه صنعتی
مدیر سابق تدریس و تعلیم عکاسی آکادمیک در ایران
دابلین ـ اوهایو
نوشتههای هادی شفائیه، یدالله امینی(مفتون)، حیدر عباسی(باریشماز)، فریبا وفی، رهبر قنبری، فخرالدین فخرالدینی، حسین کریمی مراغه ای، کریم ملک مدنی و احمد پوری درباره مجموعه چهرههای معاصر آذربایجان را در بروشور زیر بخوانید: