چرا آسیاییها در حال خرید بیسابقهی آثار هنری هستند و چه چیزهایی میخرند؟
درحالیکه بازار هنر غرب هنوز در حال جبران ضررهایش است، بازار آسیا به پیشرفت خود ادامه میدهد. در حراجیهای هنگکنگ در ماه دسامبر، رکوردهای جدیدی در فیلیپس و کریستیز برای فروش آثار هنرمندان جوان ثبت شد. حراج قرن بیستم کریستیز در هنگکنگ بسیار پررونقتر از آمریکا بود. همچنین در حراج فیلیپس، فروش آثار هنری از مرز ۶۶میلیون دلار گذشت و به بیشترین میزان خود تاکنون در هنگکنگ رسید. علاوه بر این جمعیت پرشوری از اولین آرتفرهای حضوری که در شانگهای در ماه نوامبر برگزار شدند، استقبال کردند. هوآ شیاوچان از گالری هوآ اینترنشنال در برلین و پکن در مصاحبه با روزنامهی هنر گفت: «فروش بسیار خوبی داشتیم و سایر همکاران نیز همین نظر را دارند». اما در آسیا چه اتفاقی در حال رخدادن است؟ چرا بازار آثار هنری آسیا با وجود بحران کووید-۱۹ تا این حد رو به رشد است؟
مجموعهداران جوان
بن کلارک، از مشاوران هنری گور جانز (Gurr Johns)، میگوید: «هیچیک از این موارد برایم تعجبآور نیستند. زیراکه حداقل سه سال است شاهد تقویت مداوم بازار آسیا هستم. اما در شش ماه گذشته تغییر مشخصی صورت گرفته است. آن هم اینکه شاهد خریداران جدید بسیاری هستیم که اغلب بهواسطهی کالاهای لوکس یا جواهرات وارد بازار شدهاند».
آنا ناین، فروشندهی خصوصی مستقر در هنگکنگ، میگوید: «شاهد گروه جدیدی از مجموعهداران جوان هستیم. آنها اغلب با فناوری روز آشنا هستند، توان خرید بالایی دارند و با نسل قبلی بسیار متفاوت هستند. دقت کمتری در هزینهکردن به خرج میدهند و بهوضوح روی هنر معاصر تمرکز دارند».
اِرِرا میگوید: «آثار رنگارنگ و تبلیغاتی که راحتتر به چشم میآیند، بیشتر محبوب هستند». هوآ نیز معتقد است: «خریداران جوان از طریق اینستاگرام و دوستانشان با هنرمندان آشنا میشوند؛ بنابراین شبکههای اجتماعی نقش مهمی پیدا کردهاند».
کلارک در صحبتهایش این نکتهی مهم را بیان کرد که: «تغییری در تعداد خریداران برتر که همچنان اندک مانده، در هنگکنگ رخ نداده است. گذشته از این، برخی از بخشهای برتر فروش به غرب بازمیگردند. تغییر اصلی شکوفایی خریداران جدید جوان در سطوح پایینتر است».
هوآ نیز تأیید میکند: «امروز این نسل جوان تحصیلکرده است که فروش را هدایت میکند!».